Hozzávalók: egy kisebb darab sütőtök, egy fej vöröshagyma, oliva olaj, víz vagy alaplé, főzőtejszín, bors, chili, só, parmezán vagy gorgonzola
Én elsőkörben a feldarabolt tököt bedobom a sütőbe, 250 fokon kb fél óra alatt megsül. Ha kicsit kihűlt könnyedén le tudjuk szedni a héját, majd kézi mixerrel pépesítjük.
A hagymát a zsiradékon megdinszteljük, ehhez adjuk hozzá a sütőtök pürét. Párszor átkeverjük, majd felöntjük vízzel vagy ha van, akkor alaplével, sózzuk, borsozzuk, én chilit is ekkor adtam hozzá. Majd belekeverünk 2dl főzőtejszínt. Ha kicsit savanykásabb ízre vágyunk pár csepp citromlével vagy almaecettel beállíthatjuk a savanyságát.
Végül újra átmegyünk rajta kézi mixerrel, majd leszűrjük. Így elérhető a teljesen krémes leves.
Parmezánnal, gorgonzolával vagy valami hasonlóan ízes sajttal tálaljuk. De megszórhatjuk pirított tökmaggal is.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése