2017. május 8., hétfő

Sós-karamellás sajttorta

 

Hozzávalók:

Alap: 160 g sós kréker, 80 g vaj, 2 evőkanál barna cukor

Krém: 250 g túró, 250 g mascarpone, 1 pohár tejföl, 100 g barna cukor, 2 kávéskanál vanilia aroma, 3 tojás, 2 púpos evőkanál liszt

Karamell szósz: 1 dl főzőtejszín, 80 g cukor, 1 evőkanál tengeri só

A sós kekszet összetörjük, majd összekeverjük az olvasztott vajjal és a cukorral. Ezzel egy 28 cm-es tortakarika alját kibéleljük.

Előmelegítjük a sütőt 200 fokra, alsó-felső sütésen.

Összeállítjuk a krémet. 250 g túrót, 250 g mascarponet, 100 g cukrot, a vanilia aromát, és a tojást összekeverjük. Tehát mindent, a liszt kivételével. Egy kisebb tálba kanalazzuk a lisztet és annyi krémet, hogy csomómentesre el tudjuk keverni. Ha ez megtörtént hozzáadhatjuk a lisztes keveréket a többi krémhez. Jól elkeverjük, majd a kekszes alapra öntjük.

Ezt berakjuk a sütőbe, 40 percig sütjük, ekkor kezd aranybarna lenni a teteje, kivesszük.

 
 
Elkészítjük a sós karamellát.
Ehhez egy kisebb lábasban, 1 dl tejszínben 80 g cukrot kezdünk melegíteni, közben hozzáadunk 1 evőkanál tengeri sót. Felforraljuk, majd egy darabig még főzzük a szószt, hogy karamellásabb, sűrűbb legyen.
Ha kész, a torta tetejére öntjük, és gyorsan elkenegetjük, hamar elkezd hűlni, ragacsossá válni. 

 

Kb egy óra múlva kihűl annyira, hogy körbevágva le lehessen szedni a karikát. Ekkor berakhatjuk a hűtőbe, további egy óra kell még, amíg felvágjuk. De minél többet hagyjuk a hűtőben, annál klasszabb lesz a végeredmény.

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése