Hozzávalók:
Ragu: 450 g sertés darált hús, 2 kisebb fej vörös hagyma (vagy 1 nagyobb fej), só, oliva olaj, 1,5-2 dl száraz vörös bor, 1 dl víz, bolognai alap por
Besamel: 1 dl főzőtejszín, 3,5 dl tej, 4-5 evőkanál liszt, só, bors, szerecsendió, 50 g vaj
Plusz: kb 200 g lereszelt sajt
Először a besamelt készítjük el, vajon megpirítjuk a lisztet, majd a tejszínes-tejes keveréket szép lassan hozzáadagoljuk, ügyelve a csomómentességre, addig főzzük míg be nem sűrűsödik, ezután fűszerezzük, sóval, borssal és szerecsendióval. Nem gond, ha nem sajnáljuk a sót, és kicsit sósabb lesz a kelletténél, mert majd a tészta felveszi ezt a plusz sós ízt.
(Ha esetleg mégis csomós lesz, egy botmixer csodákra képes! 😉)
Ezután elkészítjük a ragut. Oliva olajon megfonnyasztjuk a vöröshagymát, majd hozzáadjuk a húst, enyhén sózzuk és kicsit pirítjuk. Amint kezd átsülni, felöntjük a vörösborral, majd hagyjuk rotyogni. Ha kezdi elfőni, hozzáadjuk a vizet, és a csalós bolognai alap port is. Kb 5 percig főzzük, míg újra rotyog, viszonylag sűrű szószos ragut kapunk.
Tetszőleges tepsit megkenjük a raguval, majd jöhet egy sor kemény tészta lap, kis origami.:) Erre egy réteg besamel, reszelt sajt, ragu, majd újból a tészta. Így folytatjuk, míg van alapanyag. A tetején vastagabb rétegben maradjon besamel és jó sok sajt!
180 fokos sütőben alsó-felső sütésen sütjük 35 percig alufóliával lefedve, majd kb 10 percet alufólia nélkül, amíg a sajt aranybarna színt kap.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése