Hozzávalók: 500g nagyi titka kelt tészta liszt, 2 teáskanál só, 325 ml meleg víz, 7 g / 1 cs. szárított élesztő
Totál egyszerű tészta recept. Nekem bejött a nagyi titka kelt tészta liszt, de nyilván próbálkozzunk elsősorban typo 00-val, és ne szentségtelenítsük meg a pizza elnevezést...😄
Felfuttatjuk az élesztőt a vízben, közben a lisztet és a sót összekeverjük. Majd a kettőt összeöntjük és a kezünkkel dagasztjuk. Ha elválik az edény falától, de nem túlzottan lisztes és kemény, akkor jó a tészta aktuális állapota. Ezután kivéve a dagasztó tálból tovább dolgozunk a tésztával gyúródeszkán/pulton, kinek mi..:) Megnyújtjuk egyik irányba, majd összehajtjuk, forgatunk rajta egyet, és ezt a mozdulatot párszor elismételjük. Végül formázzuk úgy a tésztát, hogy 4 egyenlő részre oszthassuk.
A 4 részt kis gombócokká formáljuk, úgy, hogy az aljára becsipkedjük/hajtogatjuk a tesztát, majd a tenyerünkkel forgatva formázzuk meg az oldalát.
Ha elkészült a 4 gombóc, egy megfelelő méretü zsemlemorzsával megszórt tepsibe elhelyezzük egymástól távolra, letakarjuk száraz konyharuhával és 2 órán át meleg helyen kelesztjük. Kb háromszorosára kelnek majd meg a tésztagombócok.
Ha megkelt a tészta, kilisztezett gyúrólapon lisztes ököllel szétnyomjuk, majd megemeljük, forgatjuk, hogy nyúljon, lerakjuk, a széleit is lenyomkodjuk, újra megemeljük, nyújtjuk. Ha valahol kiszakadna a tészta, a széléből csípjünk le egy darabot és ütögessük el a luknál.
4db kb 28cm-es pizza jön ki ebből a mennyiségből.
A feltét előtt oliva olajjal kenjük meg a tésztát, majd (ha van, akkor kemencében pár perc alatt) a sütő legmelegebb fokán süssük készre.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése