2016. szeptember 10., szombat

Császárzsemle

 

Nem volt kedvem elindulni a boltba múlt szombat reggel...inkàbb kerestem egy zsemle receptet. Tök egyszerű, és leredukàltam az írt 2 órás elkészítési időt kb 45 percre.😅
Hozzávalók 6db nagy zsemléhez:
1 zacskó instant élesztő, 1 púpozitt evőkanál cukor, 100 ml langyos víz, 400 g búzaliszt, 140 ml víz, 1 teáskanál só, 1 db tojás

Felfuttatjuk az élesztőt a 100ml cukrozott langyos vízben. Majd egy arra alkalma tálban - én a tupperware kelesztő tálját használtam - összerakjuk a többi hozzávalót és a felfuttatott életsztőt, jól összegyúrjuk, majd lefedjük és egy melegebb/ naposabb helyen hagyjuk kelni a tésztát. Kb 15 perc múlva meg fog kelni. Ha ez megtörtént, nem csinálunk vele egyebet, csak 6 egyenlő részre bevágjuk...(Mint anno matek órán, mikor a síkbeli kört 6 egyenlő részre osztottuk 60 fokos szögekkel😄) Ezután egyenként kis labdákat formázunk belőlük a tenyerünkkel, majd 3-szor, 4-szer 90 fokban forgatva aláhajtjuk fentről a tésztát le középre. Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük viszonylag messze egymástól, mert még puffadni fognak. Jó mélyen belenyomjuk a mintát, tényleg nagyon mélyen, mert különben puffadás közben eltűnik. (Ez nekem sem lett tökéletes.) A mintázó eszköz lehet kanál, pohár, vagy ilyen c ívű forma is. Én kanállal csinálam, legközelebb megpróbálom pohárral...😄
220fokon kb 20 perc alatt készre sül.
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése